Köszöntő

Polgármesteri köszöntő!

 

Tisztelettel és szeretettel köszöntök minden kedves Látogatót Veszprémvarsány Község honlapján!

 

Megtiszteltetésnek érzem, hogy mint Veszprémvarsány Község polgármestere köszönthetem Önöket elsőként az immáron megújult honlapunkon.

Veszprémvarsány Községet megközelítvén, Győr irányából a településre hazatérő lakosok, vagy a községbe érkező kedves látogatók, átutazók, már a messzeségből láthatják, amint Veszprémvarsány Község tündököl az esti fények áradatában, ahogyan ékeskedik, mint a Bakony Hegység kapuja.

Veszprémvarsány Község megnevezése legkorábban 1210-ben került feljegyzésre pannonhalmi oklevélben. A település központi szerepe, jó megközelíthetősége már a középkorban megfigyelhető volt, hiszen a pannonhalmi apátság legnépesebb települése volt. Ez a központi szerep azonban nem egyszer a hátrányára is fordult a településünknek, mivel a törökök két alkalommal is elpusztították a falut. De az akkori lakosság a sok nehézség ellenére is visszatért a településre és újjá építette a községet. Elvetették a síkságon a gabonát, a domboldalakon szőlőt termeltek, ujjá építették a házakat és lerombolt templomot, valamint iskolát alapítottak már az 1700-as évek elején.

A község a jelen korban betöltött helye szerint, Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásban, Győrtől 35 km-e, Veszprémtől 47 km-e, Pápától 35 km-e Kisbértől 22 km-e, Pannonhalmától 15 km-e, valamint a Balatontól mintegy 60 km-e a 82-es főúton megtalálható település. A község a térség meghatározó települése, hiszen mind a mai napig védőnői szolgálat, háziorvosi, gyermekorvosi, fogászati, rendelés vehető igénybe napjainkban is. A községben Önkormányzat, Iskola, Óvoda, Gyógyszertár, Takarékszövetkezet,  Posta, Tüzép, több élelmiszer bolt, gazda bolt, vendéglő, vasúti állomás, és mentőállomás is megtalálható. Azért lényeges az előbbi felsorolást figyelembe venni, mert nem csak Veszprémvarsány község lakosai számára nyújtanak segítséget a településen megtalálható intézmények és különféle vendéglátó- vagy kiszolgáló egységek, hanem a környező települések polgárainak is. Hiszen nap, mint nap átjönnek Gyógyszertárba, Takarékszövetkezetbe, élelmiszerboltba bevásárolni, vagy akár itt szállnak le a vonatról, mert sajnos az nem áll meg minden településen, valamint egyes gyors járatú buszoknak is ez az első megállóhelye a Győr-Veszprém vonalon, a 82-es főúton. 2015. decemberében átadásra került a Veszprémvarsányi Mentőállomás, mely szintén az egész mikrótérséget szolgálni hivatott. Ezáltal sokkal gyorsabban ki tudnak érni a mentősök és segítséget tudnak nyújtani a sérülteknek, betegeknek, akár emberi életeket is meg tudnak menteni.

A község infrastruktúrája jól kifejlődött az évszázadok során, ezért a környező települések lakói a régmúltra való tekintettel Veszprémvarsány Községbe íratják be gyermekeiket óvodába, majd pedig iskolába is. Az óvodások létszáma eléri a hetvenöt főt, az általános iskola 188 tanulója 1-8 osztályig folytathatja tanulmányait a község iskolájában. Amint az óvoda is úgy az iskola is több községből fogadja a tanulókat.

Veszprémvarsány Község, mint Körjegyzőségi székhely település meghatározó települése volt a térségnek a közelmúltban. De ez ma is így van. Veszprémvarsány Község az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, és a községben állandó kirendeltsége működik a Közös Hivatalnak, ahol az ügyintézők fogadják a településen élő ügyfeleket és természetesen a Közös Hivatalhoz tartozó többi tag település lakosait is.

A jövőben is igyekszünk folyamatosan pályázni, fejleszteni, építeni a települést a lakosok és a környező települések lakosainak az érdekében.

Bízom benne, hogy a honlap segítséget tud nyújtani Önnek, abban, hogy jobban megismerje községünket, kultúránkat, a községben és a környezetében található turisztikai életet, embereket.

Büszkeséggel tölt el, hogy Veszprémvarsányiként egy olyan településen élhetek, ahol a család mint a társadalom legkisebb egysége valóban nagyon erős szálakat hordoz magában, hiszen a mai Veszprémvarsányi családok azokból a családokból származtak le akik, két ízben is visszatértek és ujjá építették a települést.

Azt kívánom minden kedves lakosnak, hogy tehetségével, személyiségével építse községünket, járuljon hozzá a település fejlődéséhez, hogy az sokáig fennmaradhasson.

A községünkbe látogatóknak, kellemes időtöltést jó pihenést kívánok.

 

Tisztelettel:

Vaderna Melinda

polgármester

 

Comments are closed.